Dobos torta

Dobos torta – a hungarikum

Hozzávalók: 

 6 tojás,
 12 kanál cukor,
 12 kanál liszt,
 6 evőkanál víz,
 2 vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
 csipetnyi só.
 Krém: 
 20 dkg étcsokoládé,
 20 dkg cukor,
 6 tojás,
40 dkg vaj.
 A tetejére: 
40 dkg cukor.

 A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgákkal habosra keverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Apránként hozzáadjuk a vizet. A sütőport a lisztben elkeverjük, és a sárga krémbe szitáljuk. A fehérjehabot két részletben, óvatosan beleforgatjuk. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben két vékony lapot sütünk belőle, vagy tortakarika alján 6 kereket.. A krémhez a tojásokat a cukorral és az étcsokoládéval gőz felett, állandóan kevergetve sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Habosra keverjük benne a puha vajat. A kisült lapokat, ha tepsiben sütöttük –  három csíkra felvágjuk, ez lesz a hosszúkás dobostorta tésztája. A lapokat csokoládés krémmel megtöltjük, de hagyunk a külső rész bevonására is. A legfelső lapra negyven deka cukorból karamellt készítünk, és még forrón bevonjuk vele. Kihűlés előtt vajjal megkent késsel tortaszeleteket vágunk bele, és hagyjuk megszilárdulni. A kijelölés mentén könnyen fel tudjuk szeletelni a fedőlapokat, amit a dobostorta tetejére helyezünk. Ha úgy szeretnénk, akkor megdöntve, így picit mutatósabb.  Pár órányi pihentetés
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük