Körömpörkölt, ahogy a “Nagykönyvben” meg van írva

Tökéletes körömpörkölt

Hozzávalók:

2 kg köröm
1 hátsó sertés csülök
3 evőkanál zsír
30-40 dkg vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika – ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
3-4 evőkanál édes nemes paprika
só ízlés szerint
A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le tudjuk perzselni. Feldaraboljuk őket. A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen csontjával egyetemben haza víve,  vagy karikára fűrészelve, így nem lesz csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél – is – a későbbi ízletes tunkolás végett.
Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.
Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát. Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök  – csülökcsonttal egyetemben. Tovább pirítjuk. Mikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával, ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk. Megkavarjuk velük ismét. Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük, szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük főzni.
Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s összerottyantjuk.
Van, aki belefőzi a köretnek szánt – hasábra vágott krumplit – mi külön főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is. De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a pörkölt levében fő – utolsó fél óra, és hasábozva – akkor a burgonya íze mennyei lesz…
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük