Melyik szivattyú mire jó?

A szivattyú egy nagyon sokféle célra felhasználható eszköz, de sokféle típusa létezik, hogy az eltérő feladatokra ki lehessen választani a megfelelőt. Ebben a cikkben a szivattyú típusokat ismerhetjük meg.

Kerti szivattyú

A kerti szivattyú vagy jet szivattyú elsődleges feladata a locsolás, de nyomásfokozásra is bevethető az épület vízrendszerében. Csak felszíni változatként használható, de kapható hordozható kivitelben, melyet magunkkal vihetünk a kertünk eltérő pontjaira. Ilyenkor a kerti szivattyú termékek kapnak egy hordozófület, ki-be kapcsolót és kábelt, ezért akár az áramforrástól távol is működtethetők.

Szennyvízszivattyú

A szennyvízszivattyú alkalmas a vízben lebegő nagyobb részek továbbítására, ezért a szennyvízben található részeket is ki tudja szivattyúzni. Egyes típusaiba darálókést építenek, hogy az egyes darabok beszívásakor feldarabolja azokat.

Szennyezettvízszivatyú

A szennyezettvízszivattyú nagyon hasonló a szennyvízszivattyúhoz, a fő eltérés az, hogy ez az eszköz nem használható a 30 mm-nél nagyobb darabkák továbbítására. Ha mégis erre van szükség, akkor mindenképpen szennyvízszivattyúra lesz szükség.

Házi vízmű

A házi vízmű az épület vízrendszerének része, főleg akkor használják, ha nincs megfelelő nyomás a vezetékekben. A vízmű része egy hidrofor tartály, amelyhez a szivattyú csatlakozik. Amikor a tartályban a nyomás a beállított érték alá esik, a szivattyú bekapcsol, és egészen addig működik, míg el nem éri a beállított maximális értéket.

házi vízmű

Búvárszivattyú

A búvárszivattyú a fúrt kutakból továbbítja a vizet, és ügyelni kell arra, hogy a folyadékban ne legyenen lebegő részecskék. Emiatt nem is alkalmas a szennyvízben való felhasználásra. Az ásott kutaknál is bevethető a búvárszivattyú, de ilyenkor hűtőköpenyt kell felhasználni hozzá.

A fentiekből jól látható, hogy csupán a leggyakrabban használt szivattyúkból is milyen sokféle létezik a piacon. Emiatt ügyelnünk kell arra, hogy mindig a megfelelő típust válasszuk, mert a nem rendeltetésszerű működés miatt könnyen tönkre mehetnek ezek az eszközök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük