
Űrbeli élelmiszertermesztési küldetés indul a laboratóriumokban
A nemrégiben indított kísérlet révén a jövőben lehetőség nyílhat arra, hogy az űrhajósok számára steak, püré és desszertek készüljenek egyedi sejtekből, amelyek a világűrben nőnek. Az Európai Űrügynökség (ESA) által támogatott projekt célja annak vizsgálata, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek mennyire életképesek a súlytalanság és a fokozott sugárzás körülményei között, amik a Föld körüli pályán és más égitesteken is jelen vannak. Az ESA célja, hogy új módszereket találjon az űrhajósok táplálásának költségeinek csökkentésére, amelyek naponta akár 20 000 fontba is kerülhetnek. A kutatócsoport szerint a kísérlet az első lépés ahhoz, hogy két éven belül egy kisméretű élelmiszertermelő üzemet hozzanak létre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).
Dr. Aqeel Shamsul, a Bedfordban működő Frontier Space vezérigazgatója és alapítója, aki az Imperial College London kutatóival együttműködve fejleszti ezt a koncepciót, hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek kulcsfontosságúak lesznek, ha a NASA célja, hogy az emberiség több bolygóra is kiterjedjen, megvalósulni kíván. „Az álmunk az, hogy gyárakat építsünk az űrben és a Holdon” – nyilatkozta a BBC Newsnak. „Ha emberi infrastruktúrát akarunk létrehozni az űrben való élethez és munkához, akkor gyártási létesítményeket kell létrehoznunk a Földön kívül.”
A laboratóriumban előállított élelmiszerek jelentik azt a megoldást, hogy a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel szemben, amelyek jelentős földhasználattal és üvegházhatású gázkibocsátással járnak, a jövőben fenntarthatóbb módon táplálkozhassunk az űrben. A kísérlet célja, hogy csökkentse a táplálás költségeit, mivel a NASA és más űrügynökségek, valamint a magánszektor hosszú távú jelenlétet tervez a Holdon, pályázó űrállomásokon és talán egyszer a Marson is. Az űrhajósok élelmiszerének űrhajón való szállítása rendkívül költséges, ezért a kutatók szerint sokkal értelmesebb lenne az élelmiszerek űrbeli előállítása.
A laboratóriumban előállított élelmiszerek előállításához, mint például a fehérjék, zsírok és szénhidrátok, különböző folyamatokat alkalmaznak, például a precíziós fermentációt, ami hasonló ahhoz, amit a sör készítésénél használnak, de itt genetikai módosítással állítanak elő plusz vitaminokat. A kutatók által használt bioreaktorok képesek az összes olyan összetevő előállítására, amely élelmiszerekhez szükséges. A kísérlet részeként egy kisebb bioreaktort küldtek az űrbe, ahol a cél a laboratóriumban már sikeresen előállított sejtek és anyagok űrbeli alkalmazásának vizsgálata.
A kutatók a Föld körüli pályán lévő Phoenix nevű kereskedelmi űrhajó fedélzetén küldték el a kísérleti anyagokat, amelyek három órán keresztül keringenek a Föld körül, mielőtt visszatérnek a portugál partokhoz. A kísérlet során összegyűjtött adatokat felhasználják egy nagyobb és fejlettebb bioreaktor megépítésére, amelyet a következő évben szintén az űrbe terveznek küldeni.
A kutatás során felmerült a kérdés, hogy az élelmiszerek, amelyek a laboratóriumban sikeresen előállíthatók, mennyire lesznek alkalmazhatóak a súlytalanság és a sugárzás körülményei között. Az élelmiszerek ízvilágát és megjelenését tekintve az űrhajósok kényelme és táplálkozási igényei is fontos szempontok. Jakub Radzikowski, az Imperial College séfje, aki a konyhai oktatásért felelős designer, éppen ezért a laboratóriumban előállított összetevők helyett természetes alapanyagokból, például gombákból készült keményítőket és fehérjéket használ a receptek kifejlesztéséhez.
A jövőben, miután megkapják a szükséges engedélyeket, számos különböző, a világ különböző tájairól származó ételeket fognak tudni készíteni az űrhajósok számára, így biztosítva a kulturális sokszínűséget is a táplálkozásban. A cél, hogy az űrhajósok számára olyan ételeket készítsenek, amelyek ismerősek és kényelmet nyújtanak számukra, így a hosszú űrutazások során is fenntarthatóbb és élvezetesebb táplálkozást biztosítsanak számukra. A laboratóriumban előállított élelmiszerek nemcsak a költségeket csökkenthetik, hanem segíthetik az űrhajósok egészségi állapotának javítását is, mivel a hosszú távú űrutazások során bekövetkező biokémiai változások komoly hatással lehetnek a szervezetre.

