A 13-as szám

Sokan hisznek a különböző babonákban és mítoszokban. Vannak, melyek megalapozottak és jogos félelmeken alapulnak és vannak, amelyek csak légből kapott koholmányok.

Egyes babonák szerint balszerencse, ha fekete macska keresztezi utunkat, vagy esernyőt nyitunk ki zárt helyen, esetleg átsétálunk egy létra alatt. Vannak, akik megszállottan hisznek a hasonló dolgokban és messziről kerülik a hasonlókat.

A legtöbb ilyen babonára létezik valamilyen feloldozás, például sétáljunk vissza a létra alatt a másik irányból, vagy ha eltörünk egy tükröt, ami szintén balszerencsét okoz, akkor azt 24 óráig ne szedjük össze és mentesülünk a balszerencse alól.

A misztikus 13-as szám

A fentiekhez hasonló babona övezi a 13-as számot is. Vannak, akik teljesen közömbösen viszonyulnak hozzá, de sokan kerülik ahogy csak tudják. Egyes országok kultúrájában annyira komoly szerepet játszik, hogy sok hotelben nincs 13-as szoba, vagy emelet.

Vannak, akik úgy tartják, hogy 13 embernek nem szerencsés egy helyiségben tartózkodnia, vagy együtt asztalhoz ülnie. Rengeteg ember próbálja kerülni ezzel a bizonyos számmal való találkozást, ám valójában semmi okuk az aggodalomra.

A 13-as szám szerencsétlensége csupán mendemonda és semmilyen negatív hatással nem rendelkezik. Hogy miért alakult ki körülötte ez a mizéria, azt pontosan nem tudni, viszont vannak feltételezések. Az egyik ilyen teória, hogy az emberek 12-ig tudtak könnyedén elszámolni a kezükön lévő ujjak miatt és a két lábuk miatt. Mivel a 13 volt az első szám, ameddig nem tudtak így elszámolni, így feltételezhető, hogy ezért lett ez a „rettegett” szám.

A 13-as babonáját ismeri a legtöbb ember a világon

Talán ez a babona lett a legelterjedtebb a világon és ezt ismeri a legtöbb ember. Hírhedt a péntek 13 jelenség is, amire sokan esküsznek, hogy akkor velük mindig balszerencsés dolog történik és aznap nem mennek sehova.

Hollywood fantáziáját is megragadta ez a babona és rengetek feldolgozás készült, amit erre alapoztak. Számos horrorfilm alapját képezte a péntek 13 jelenség, de valójában teljesen ok nélkül. A félelmek mögött olyannyira nincs semmi, hogy sokan direkt ezt a számot választották szerencseszámnak és szentül állítják, hogy ez a legszerencsésebb szám.

Teljes mértékben egyénfüggő, hogy mennyire hiszünk a bizonyos hiedelmekben és babonákban, mindenkinek a maga tapasztalatai alapján kell döntenie, hogy miben hisz és miben nem, de saját magunk megnyugtatása érdekében tartsuk észben, hogy ezekre nem létezik semmilyen tudományos igazolás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük